Tuesday, April 15, 2014

Ikan Panggang ala Korean


Dah Lama tak menjamah ikan , rindu terubat bila dibenak fikiran adanya resipi ini . Tidak susah penyedian yang ringkas dan cepat memang sangat sesuai bagi mereka yang suka masak dalam penyediaan seperti ini . Adryna sendiri tidak pasti mengapa Adryna namakannya ala korean , mungkin disebabkan penghasilan warna yang sekata seolah olah masakan korean yang kebanyakkannya begitu , tapi hasilnya memang sedap . Letak lah kepelbagaian sayuran kegemaran anda , rasanya tetap akan menyiurkan , yang pastinya ianya makanan yang sihat bagi setiap yg menjadikannya santapan di tengahari , tak perlu lagi memasak sayur ianya telah lengkap dengan citarasa anda . Bahan - Bahannya: - Ikan 1 ekor - mengikut citarasa masing - masing
sedikit rempah kari
sedikit rempah kunyit
sedikit serbuk lada
sedikit jintan manis
secubit Maggi secukup rasa
Madu
serbuk lada putih
Sesoning oil
Lobak Merah
Lada Banggala
Kentang
sebiji buah lemon

Cara - Cara Memasak : -

1. Bersihkan ikan , satukan rempah ratus dan perasa setempat , gaul sebati bersama sedikit air kemudian tuang dan ratakan di atas ikan .
2. Potong dadu kesemua sayur-sayuran di atas taburkan secara rawak di atas ikan gaul rata dengan air rempah ratus tadi .
3. Tuang madu tadi di atas ikan disusuli dengan taburan lada putih .
4. Akhir sekali potong lemon tadi dgn belahan dua perahan lemon di tabur di atas ikan secara rawak dan separuh lagi di hiris dan letak di atas ikan tadi
5. Biarkan selama 15 minit bagi membolehkan proses penyerapan rempah ke atas lauk dan sayuran tadi .
6. Panaskan oven di atas suhu 200c atas dan bawah teknik panggang . Dan bakar selama 45min .
7. Hidangkan bersama nasi putih .