Hello semua #Blogwalking ....
Resipi baru kali ni nak bagi nama " AYAM PANGGANG BERKUAH KARAMEL BIJAN " , sebenarnya dah tak tahu nak bagi nama apa . Tapi asal ada lah yer ... Resipi ni memang mudah , yang membezakan rasanya sedap atau tidak ialah si tukang masak tersebut yerlah.... kata orang tua tua hasil masakan yang sedap datangnya dari siapa yang memasak masakan tersebut betol tak? Saya hanya salurkan idea dan resipi selebihnya terpulang kepada keihlasan hati anda memasak dengan penuh kasih sayang . Jom cuba dan semoga bermanfaat buat anda di luar sana .
BAHAN - BAHAN DIPERLUKAN : -
AYAM ( CHICKEN WINGS )
Maggi Secukup Rasa
2 sudu Madu
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kari
3 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis pekat
Pes Asam Jawa
Halia
Bawang putih
Minyak Bijan
Lada sulah
Seasoning Maggi
CARA - CARA MEMASAK : -
1. Tumbuk Halia dan bawang putih dan lumurkan rata bersama ayam .
2. Masukkan kesemua rempah ratus dan bahan bahan sama rata bersama ayam , perap sehari semalam / 24 jam .
3. Panaskan pemanggang , Adryna Gunakan pemanggang ajaib .
4. Titiskan sedikit minyak ke atas pemanggang supaya ayam tidak melekit .
5. Panggang ayam yang diperap , balik balikkan 3 minit sekali agar ayam tidak hangus dan masak sama rata di dalamnya .
6. Apabila aroma bau ayam telah naik dan kelihatan masak bolehlah angkat .
**UNTUK KUAH KARAMEL BIJAN**
7. Setelah selesai memanggang , minyak ayam akan kelihatan berbekas di pemanggang jangan basuh . Sediakan sedikit air campurkan 1 sudu sos tiram , minyak bijan madu dan kicap pekat manis kacau sebati dan tuang di atas pemanggang yang tadi dengan api perlahan kacau sebati apabila kelihatan berbuih dan sedikit pekat tutup api dan tuangkan terus di ayam yg telah dipanggang tadi .
Hidangan panggang ini juga sangat sedap bersama kambing , Sosej , dada ayam , daging mengikut citarasa masing masing .
Selamat mencuba semua .