Friday, July 24, 2015

Udang Masak Telur Masin



Udang yang ditempah khas dah sampai , tambah - tambah lagi segar dari seberang perkara wajib bila dapat udang ni memanglah nak tunaikan hajat yang dah lama terpendam di hati untuk masak "Udang Masak Telur Masin" tambahan lagi sekarang musim semua kita kena berjimat cermat sebab kalau makan di luar dengan menu masakkan ni memang mahal . Jom kita mula masak yuk! Masak sendiri lebih sedap tau !

Bahan - Bahan diperlukan :

300gram Udang
1 biji Telur
4 sudu besar tepung jagung
2 tangkai daun kari
2 sudu besar butter
Cili padi - dihiris nipis
Segelas air masak
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 ulas Bawang putih
2 biji Telur Masin (Telur itik - direbus dan diambil kuning telur sahaja )
1 ketul Kiub Ayam

-------------------------------------------------------------------------
Cara - Cara Memasak :

1. Bersihkan udang gaulkan dengan sedikit garam, asingkan kuning putih telur dan pukul laju guna garfu putih telur tadi .
2. Celupkan udang dengan putih telur disusuli dengan tepung jagung , hingga selesai semua udang .
3. Panaskan minyak , Goreng udang hingga garing dan toskan .
4. Kuali Berasingan , panaskan butter hingga cair .
5. Masukkan Daun Kari , cili padi yang dihiris , gaul rata .
6. Apabila naik bau , masukkan kuning telur masin tadi gaul rata .
7. Kemudian Masukkan air , kiub ayam , gula dan secubit garam , serbuk lada hitam dan gaul lagi rata .
8. Apabila kelihatan sedikit berbuih , taburkan udang yang digoreng tadi , gaul sehingga sebati dengan kuah . Angkat dan toskan .