Another grandma Recipe, sangat sesuai pada mereka yang tak pandai makan cendawan. Its taste like chicken when u cook like this. Memang senang nak masak dan jgn risau pasal menyediaan. Mudah + cepat + sedap di makan.
BAHAN-BAHAN :
Cendawan
Tepung (saya gunakan tepung goreng ayam ADABI)
Telur
CARA MEMASAK :
1.Bersihkan cendawan
2. Celurkan pada telur , kemudian sebatikan dengan tepung
3. Goreng secara api perlahan sehingga garing
Saya suka menggunakan tepung ayam ADABI kerana penyediaannya tidak perlu garam , ianya sangat mudah , cubalah!
Wednesday, February 9, 2011
CuCUr udang kering Vs Sambal Sardin
Resepi ayah, kegemaran ayah.. dan sepinggan juga habis oleh ayah, orang tua-tua kata cucur bujang sangat senang dimasak dan sangat sedap dimakan bersama sardin atau sos atau ikut citarasa anda, Beza sardin yg dimasak adalah ada tambahan sayur. Opps saya lupa sayur tu nama apa org brunei kata"sayur belibit (c dady panggil belibit) hehehe
Pada hari tu betol betol tak selera nak makan nasi jadi rajin la pula buat cucur ni lama tak makan memang masyokkkkkkkkkkk... sehingga mengigit jari
Pada hari tu betol betol tak selera nak makan nasi jadi rajin la pula buat cucur ni lama tak makan memang masyokkkkkkkkkkk... sehingga mengigit jari
Milk CheeseCaKe
cheese cake of the day ngeeeeeeeeeeeeeee.. ^_~ as usual permintaan anel "MAMA! MAU CHEESECAKE!" a liltle bit milky sesuai rasanya untuk kanak-kanak.
GranDma Recipe "TOMPI"
TeringatKan zaman kanak-kanak ku, bila petang mesti mama'(my grandma) akan buat tompi.. kalau org semenanjung mungkin "Lempeng". Waktu kecil ku memang seronok, makan minum semua mama' yang sediakan. Dari sarapan, makan tengahari , minum petang , makan malam. Indah masa tu dan sedar tak sedar aku sendiri da besar panjang dan boleh memasak sendiri. Masa itu, aruah bapa(DATUK) pun masih ada, kopi kaw dari papar pun masih segar di ingatan aku, rasanya masih dijual di kedai yang dekat pasar dan mungkin boleh didapati seperti "OLD TOWN WHITE COFFEE" or "STARBUCK" tapi keaslian kopi papar adalah beza bagi saya. semahal mana pun saya mencuba makanan, tompi dan kopi yg dibuat ole mama' adalah number 1 bagi saya. walaupun tompi yg saya buat tidak perfect seperti nenek but it taste so good hahaha...
My Favourite Meal At Hyatt Hotel
Hyatt Hotel.. Locate at KOta kinabalu Sabah .what i like there is the most "NASI AYAM" wow! it is really nice to eat.. where ever i eat NASI AYAM i only can always imagine the greatest "HYATT HOTEL NASI AYAM" am not sure who is the chef there but seriously i really like the food there from the cake, bbq grill, soup etc but mostly i will choose my favourite NASI AYAM MENU simply the best ever.. having discussion there make me feel so happy with lots of food of course hehe
guess what, after my Nasi ayam meal , the unique of "MUSHROOM SOUP" also seems so delicious for me. am not taking the buffet that day as the time is too late for it , the creamy the delightful and the unique bread bowl will make u feel "WOW" feel wanna eat it!
Try it ... u will not regret to eat there
Try it ... u will not regret to eat there
Subscribe to:
Posts (Atom)