Monday, August 3, 2015

Udang Goreng Kari & Telur Butter



Salam Syawal Semua , masih mood raya ? Tahun ni Adryna beraya dengan semuanya serba sederhana , alhamdulilah ... Anda pula bagaimana? Resipi kali ni masih bertemakan Udang , sedikit bosan asyik ayam di hari raya jadi Adryna mencuba lagi dengan sesuatu yang mempunyai kelainan . Bahan - bahan juga tidaklah mahal sangat .

" Udang Goreng Kari & Telur Butter "

Bahan - Bahan diperlukan : -

Udang 500gram ( Dibuang kepala dan dibersihkan )
Telur Kuning & Telur putih (2 biji Gred B diasingkan putih telur & kuning Telur)
60gram Butter (Salted)
Bawang besar (1 biji sederhana)
Cili padi (5 biji dihiris nipis)
Sedikit minyak untuk menggoreng
Sedikit Secukup Rasa Maggi
3 Sudu kecil serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu kecil tepung jagung

-----------------------------------------------------

Cara - Cara Memasak :

1. Perapkan Udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah , secukup rasa maggi , tepung jagung dan putih telur yang telah diasing tadi . Gaul rata dan biarkan selama 5 minit .

2. Panaskan minyak , goreng udang yang telah diperap tadi sehingga sedikit kering . Angkat dan toskan .

3. Kuali yang berasingan , panaskan butter . Pukul laju menggunakan garfu Kuning Telur tadi . Kali ini kita perlu menggunakan kedua dua tangan untuk memasak , sebelah tangan untuk penggaul dan sebelah lagi untuk tuangkan telur . Di dalam kuali dengan butter yang panas setelah dicairkan , tuangkan kuning telur tadi perlahan-lahan dengan sedikit jarak tinggi dari kuali pada masa yang sama tangan sebelah lagi kacau dengan laju kuning telur tadi , lakukan proses ini berterusan tanpa henti . Apabila kelihatan sedikit berbuih , tutup api dan toskan telur hingga kering .

3. Biarkan Minyak butter tadi , di kuali yang sama panaskan kuali sekali lagi . Masukkan Bawang besar yang telah dihiris , masukkan cili padi , serbuk kari dan kacau rata , jika anda nak letak daun kari pun boleh untuk menaikkan lagi aroma bau masakan ini .

4. Masukkan telur butter tadi , gaul rata .

5. Disusuli Udang yang telah kita goreng , gaul rata .

6. Apabila rempah , Telur Butter dan Udang telah dicampur sebati dan digaul sebati , campurkan sedikit lagi secukup rasa maggi dan jika inginkan sedikit kuah anda boleh campurkan sedikit air masak bagi sedikit kuah .

7. Udang tersebut akan kelihatan pekat kerana di awal teknik goreng udang yang diperap kita telahpun ada tepung jagung di dalam udang .

8. Apabila sedikit mendidih , angkat dan toskan udang . Udang Goreng Kari & Telur Butter ini amat sesuai dimakan dengan nasi panas seisi keluarga
Selamat mencuba semua .