Friday, August 21, 2015

Lemon Chicken


Semenjak Ringgit Malaysia dah jatuh teruk dan semenjak GST diperkenalkan tipulah Adryna kata kita tak terkena tempiasnya di Malaysia kan? Kadang kadang rasa nak makan di luar pun dah berfikir dua tiga kali . Yerlah , kuantiti dan harga dah tak berbaloi sekarang bila makan di restoran , kadang kadang menu yang sedap kita makan di luar apabila kita cuba masak sendiri di rumah lebih sedap berbanding makan di luar dan dikenakan cas yang mahal pula , Adryna teringin sangat nak makan lemon chicken . Apakata kita masak di rumah , jom !

BAHAN - BAHAN DIPERLUKAN :

** UNTUK AYAM **
2 keping dada ayam
2 camca tepung jagung
2 camca tepung gandum
Garam
Lada sulah
Sebiji Telur
Sedikit serbuk Kunyit


** UNTUK KUAH LEMON **
1 camca sos plum
2 camca perahan jus lemon 2 camca cuka
4 camca gula
2 sudu teh tepung jagung
Sedikit serbuk kunyit untuk pewarna kuah
Sedikit secukup rasa maggi
Bawang putih dihiris nipis
Sedikit air


CARA- CARA MENYEDIAKAN :

**UNTUK AYAM**
1. Basuh ayam hgga bersih,ketuk sedikit ayam dgn lesung untuk meleperkannya Panaskan minyak. ( kalau nak goreng secara potongan pun boleh )
2. Campur semua tepung,garam , lada sulah dan sedikit serbuk kunyit .
3. Celupkan ayam dalam tepung, kemudian celup dgn telur dan gorengkan ayam hingga garing dan toskan .

** UNTUK SOS LEMON **
1. Sediakan periuk kecil .
2. Kacaukan sedikit air bersama tepung jagung .
3. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk kecil tadi . Masak dan sentiasa kacau kuah hingga mendidih dalam keadaan api perlahan .
4. Potong ayam dan tuangkan sos di atas ayam , boleh dihidangkan dengan nasi yang panas untuk seisi keluarga .