BAHAN - BAHAN DIPERLUKAN :
** UNTUK AYAM **
2 keping dada ayam
2 camca tepung jagung
2 camca tepung gandum
Garam
Lada sulah
Sebiji Telur
Sedikit serbuk Kunyit
** UNTUK KUAH LEMON **
1 camca sos plum
2 camca perahan jus lemon 2 camca cuka
4 camca gula
2 sudu teh tepung jagung
Sedikit serbuk kunyit untuk pewarna kuah
Sedikit secukup rasa maggi
Bawang putih dihiris nipis
Sedikit air
CARA- CARA MENYEDIAKAN :
**UNTUK AYAM**
1. Basuh ayam hgga bersih,ketuk sedikit ayam dgn lesung untuk meleperkannya Panaskan minyak. ( kalau nak goreng secara potongan pun boleh )
2. Campur semua tepung,garam , lada sulah dan sedikit serbuk kunyit .
3. Celupkan ayam dalam tepung, kemudian celup dgn telur dan gorengkan ayam hingga garing dan toskan .
** UNTUK SOS LEMON **
1. Sediakan periuk kecil .
2. Kacaukan sedikit air bersama tepung jagung .
3. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk kecil tadi . Masak dan sentiasa kacau kuah hingga mendidih dalam keadaan api perlahan .
4. Potong ayam dan tuangkan sos di atas ayam , boleh dihidangkan dengan nasi yang panas untuk seisi keluarga .