Dah lama tak merasa udang yang besar tapak tangan ni , biasanya saya akan order terus dari Sibu Sarawak dan diambil fresh kemudian dibalut fresh terus sebelum dihantar ke airport kepada saya . Walaupun harganya agak mahal tapi isi dia memang lemak tak pernah rasa tak lemak sebiji mcm lobster rasa dia . jadi nak masak apa pun sedap . Kali ni saya masak stim jer mudah .
BAHAN - BAHAN DIPERLUKAN :
Udang galah 4 ekor
1 biji lemon
1 sudu gula
1 sudu maggi secukup rasa
Daun bawang
Halia
Bawang putih
Bawang besar
Sos tiram
Seasoning Oil
Asam boi ( kalau tak nak pun boleh )
Segelas Air masak
CARA - CARA MEMASAK : -
1. Bersihkan udang susun di loyang pengukus , Adryna gunakan periuk ajaib .
2. Potongkan bawang , lemon , halia , daun bawang dan susun secara rawak di atas dan dibawah udang .
3. Masukkan sos tiram , seasoning oil , perahan jus lemon ke , gula , maggi secukup rasa ke dalam mangkuk air masak tadi . Kemudian letak asam boi .
4. Kukus udang tersebut 9minit untuk periuk ajaib , jika pengukus biasa 15 minit dibaluti aluminium foil .
5. kuah akan sedikit meresap disebabkan udang selalunya akan meresapkan kuah , jika inginkan kuah lebih tambahkan air .
No comments:
Post a Comment