Sunday, November 14, 2010

Simple Cook For my Cuzzy

Its my holiday at Kota kinabalu. Staying at Apartment dengan kelengkapan memasak , complete rasanya, apa lagi masak pon senang lah, cumanya xder garam, xder bawang, bahan2 sumer xder... hehehe... That day, my cuzzy lanna and kikin plan to come and visit me at hotel.. so they request wanna taste my cooked, nak masak lemak cili api gerenti x dpt kekeke so i have decided to cook sayur kubis yg da siap di potong and ayam msk black paper goreng. Sayur da siap kena potong bwng sumer takda... ayam pula saya beli yg separuh dada dan beli perencah maggi black paper, sos tiram yg keci, minyak yg keci dan yg paling utama.... "SECUKUP RASA" semuanya mudah bagi saya NO bawang, NO garam, NO kicap semuanya takda hidup mcm org bujang rasanya.... and it works..! wow! simple and suka tgk kikin mkn habis sepingan nasi penuh, lanna pula terpksa la tapau sebab tak dpt join atas sebab tertentu... its a nice day actually... miss it!

FOR CHICKEN BLACKPAPPER GORENG RECIPE:-

1. Isi ayam
2. 3 cubit secukup Rasa MAggie
3. 1 1/2 sudu kicap manis Adabi
4. 2 sudu sos tiram
5. Paket Blackpapper perencah maggie(ada dijual di pasaran)

Cara Memasak:

1. P0tong isi ayam secara dadu kecil 2cm .

2. Gaulkan bersama 1 1/2 cubit perencah secukup rasa MAggie bersama-sama 1 sudu sos tiram dan 1/2 sudu kicap manis.

3. Panaskan minyak dan goreng ayam yg digaul sebati tadi dengan api yg panas (quick cook). Harus sentiasa digaul setiap 3 saat . setelah 3 min. kurangkan nyalaan api dan slow cook selama 2 min kemudian tuangkan 1/2 sudu teh sos tiram dan gaul ayam tadi lagi selama seminit dan tutup api . Ini adalah penting agar ayam tadi mempunyai isi yg lembut dalam masakan nyalaan api yg kuat.

4. Asingkan minyak dan tinggalkan minyak yang sama tadi 1/2 sudu teh kemudian tuang semula ayam yg digoreng tadi, selepas 5 saat, tuangkan blackpapper maggie tadi bersama air dan 1/2 sudu teh sos tiram serta kicap manis yg selebihnya dan biarkan mendidih sedikit.

5. Apabila kelihatan mendidih dan pekat angkat dan hidang.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment