Dah lama tak buat cake. rasanya dekat juga 2 bulan, saya kurang sihat beberapa bulan ni rindu pula nak baked cheesecake. Seperti biasa, saya beranikan diri lagi buat resepi baru, inginkan kelainan dalam perisa cheesecake hari ni. "BLUEBERRY YOGURT CHEESECAKE"
Seperti biasa chef kicik saya selalu ada di sisi saya untuk assist saya hihi~ suka la dia tu sebab permintaan dia tertunai juga akhirnya setelah sekian lama saya berehat untuk buat kek kegemaran dia. saya tidak mengunakan blueberry jem atau buah seperti mana yg dibuat oleh kebanyakan org kelainan kali ni saya menggunakan yogurt sebagai ganti.
Jom kita buat....
Bahan Dasar:
50g mentega dicairkan
20 keping biskut marie, dihancurkan / dikisar halus
Bahan inti:
250g keju krim
100g gula halus
2 biji telur, asingkan kuning dan putihnya
1 camca esen vanila
1 camca krim tartar
2 camca pes lemon
250g yogurt perisa blueberry
20g tepung jagung
20g tepung optima
50g gula halus
Cara membuatnya;
1. Campur mentega cair dan biskut marie. tekan pada dasar loyang (yang mudah dibuka kelilingnya). Sejukkan di dalam peti sejuk beberapa jam.
2. Pukul keju krim bersama gula halus sehingga gebu. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji sambil dipukul perlahan.
3. Masukkan esen vanila, pes lemon, krim tartar diikuti kedua-dua tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan.
4. Masukkan yogurt , pukul sederhana sehingga adunan pekat sedikit ketepikan .
5. sementara itu, pukul laju putih telur bersama gula(50g) di dalam mangkuk lain sehingga gebu .
6. Tuang adunan putih telur di dalam adunan tepung, kacau secara kaup balik.
7. bakar menggunakan teknik bain marie (double boiler) sehingga masak selama 60min , 180d
pandai c anel mbantu...by the way...u can use ginger snap cookies utk jadikan base cheesecake selain biskut marie, oreo ataupun digestive =)
ReplyDeletesusah nak cari kat labuan ni huhuhu tu ar pasal
ReplyDelete