Resipi ayam goreng kuah 5 rempah ini perlukan sedikit ilmu mengenai ayam goreng yang telah diperap rapi semalaman untuk mendapat testure rasa yang lebih ayam dan rempah dalam ayam tersebut . Ia mungkin kelihatan lebih complicated tetapi sebenarnya sangat mudah dan sedap di makan , sekali lagi saya dapat memasak resipi ini dengan tanpa garam dan tanpa santan . Rasanya memang seolah olah rendang , gambarnya pula seperti ala ala masak kicap tetapi ianya bukan masak kicap . Uniknya di sini saya rasa itu seumpama lengkap dengan rempah ayam goreng yang sedia ada , kombinasi ini sangat menarik hati saya untuk berkarya dan untuk berkongsi resipi ini bersama anda semua .
BAHAN - BAHAN :
Ayam yang telah dipotong dadu dan diperap semalaman
Rempah 5 ( boleh didapati di pasaraya berdekatan berwarna sedikit coklet gelap )
2 sudu Gula
Secubit secukup rasa Maggi
1 sudu kecil rempah rendang
1 sudu kecil rempah kari
2 sudu lada kisar
2 sudu kerisik
1 tangkai daun kari (dibersihkan daunnya )
Bawang merah (ditumbuk halus)
Bawang putih (ditumbuk halus)
Halia (ditumbuk halus)
Serai
1 gelas air asam jawa ( diasingkan dari biji )
Minyak untuk memasak
--------------------------------------------------
BAHAN - BAHAN PERAPAN AYAM
Ayam
3 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil secukup rasa maggi / garam
Halia (ditumbuk halus )
bawang merah (ditumbuk halus )
bawang putih (ditumbuk halus )
Asam Jawa
* Gaul dan urut ayam bersama sama kesemua bahan di atas , biar sama rata jangan letak air dan biar ianya semulajadi bersama rempah rempah di atas , biarkan semalaman di dalam peti air *
___________________________________________________
CARA - CARA MEMASAK : -
1. Goreng ayam yang telah diperap , api biar perlahan apabila sedikit garing dan kelihatan warna seakan akan hitam pekat angkat ayam dan toskan.
2. Di kuali yg baru , panaskan sedikit minyak kemudian masukkan bawang dan halia yg telah ditumbuk halus , goreng hinga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan rempah 5 , rempah rendang , rempah kari disusuli lada kisar , gaul rata masak hingga pecah minyak .
4. Apabila pes tadi pecah minyak , masukkan ayam yang telah digoreng tadi , gaul rata .
5. Curahkan air asam jawa , kemudian serai sedikit sahaja secukup rasa maggi dan gula , gaul rata . 6. Apabila sedikit kering , taburkan kerisik dan daun kari , gaul lagi . 7. Masak kesemua ramuan ini sehingga pecah minyak , TIPS : "senang jer macam mana nak tengok masakan kita dah pecah minyak sebenarnya , bila nampak minyak dah timbul dan seolah olah berbuih banyak itu maknanya dah pecah minyak Adryna belajar tips ni pun dari ibu " Masakan ini akan kelihatan sedikit hitam kerana rempah ayam goreng juga meresap ke dalam kuah .
SELAMAT MENCUBA SEMUA
Hidangan Ayam Goreng kuah 5 rempah ini juga sesuai dihidangkan bersama roti paratha
No comments:
Post a Comment